Get Adobe Flash player
Menü

Roncsolásmentes anyagvizsgálat

Roncsolásmentes vizsgálati módszerek

A roncsolásmentes anyagvizsgálat pontos, megbízható, bármikor megismételhető. A vizsgálatot ultrahanggal vagy örvényárammal végzik az anyag egyik oldaláról, így a vizsgálat az anyag vágása, vagy egyéb módon történő roncsolása nélkül történik. Az iparban használt anyagok, mint például a fémek és ötvözetek rejtett repedéseinek vizsgálata így leegyszerűsíthető. A csövek, tartályok falvastagsága egy oldalon is könnyedén megmérhető.
A berendezések és módszerek alkalmazásával anyag-, idő- és munkaerő-takarékossá válik a vizsgálat olyan esetekben, ahol az anyag belső szerkezete láthatatlan és az ellenkező oldal vizsgálata nehézkes vagy lehetetlen.

Ultrahangos anyagvizsgálat

Az ultrahangos vizsgálat nagyfrekvenciájú, irányított hanghullámokkal vizsgálja az anyagvastagságot, azonosítja a rejtett repedéseket, és elemzi a különböző anyagok – fémek, műanyagok, ötvözetek, kerámia, gumi vagy üveg – minőségét. Az emberi fül számára érzékelhetetlen hang segítségével a berendezések rövid hanglökéseket állítanak elő, melyek behatolnak a vizsgált anyagba és a berendezés a visszaérkező ultrahang-hullámok elemzésével adja meg a vizsgálat eredményét.

Örvényáramos vizsgálat

Az örvényáramos vizsgálat az elektromágneses indukció elvén működik. A felszínközeli repedések, valamint az anyagvastagság vizsgálatában nyújt segítséget, emellett a fémekben jelen lévő anyagok tulajdonságait kategorizálja. Az örvényáramos vizsgálat során a berendezés elektromágneses mezőt hoz létre, amely körkörösen áramlik a vizsgált anyagban. Az anyagvastagság homogenitásának változása hatással van az áramlásra, a mágneses mezőre, valamint a tekercs feszültségére. A berendezés ellenőrzi a kimeneti jeleket és kijelzi az elemzésre kerülő információkat.

Fázisvezérelt vizsgálat

A fázisvezérelt vizsgálat az ultrahangos anyagvizsgálat speciális fajtája, amely fejlett, szoftvertámogatással működő anyagvizsgálati megoldás. A vizsgált mintadarabról visszaverődő hullámok alapján részletes képet készít az anyag szerkezetéről, az orvosi ultrahangos készülékekhez hasonló módon. A módszer kritikus fontosságú szerkezeti fémek, csővezeték-hegesztések, űrhajózásban használt alkatrészek és ehhez hasonló területeken alkalmazott anyagok vizsgálatában használatos, melyekben az ultrahangos elemzés mellett további elemzés szükséges.