Get Adobe Flash player
Menü

Műszerek, szenzorok

A gyártóról: Ahlborn Messtechnik

Az Ahlborn Messtechnik története évtizedekkel ezelőtt kezdődött. Kezdetben forgalmazással foglalkoztak, majd létrehozták saját eszközcsaládjukat. Ezek még nagyrészt hőmérők voltak. A változatos mérési igényeknek megfelelve egyre bővült a paletta, és próbáltak egyre több hőelempárt kezelni képes készülékeket alkotni. Ez a törekvés egy mára világszabadalommá lett elvet szült. Ennek az elvnek a segítségével ma már nem csak egyszerű műszereket alkotnak, eszközpalettájuk inkább a méréstechnika építőkockáihoz hasonlíthatóak – Ön, illetve a feladat dönti el hogy a végeredmény egyszerű hőmérsékletmérő kéziműszer, vagy egy komplett mérő és regisztráló hálózat többszáz szenzorral, GSM modemes átvitellel, webszerverrel. Természetesen a valóság legtöbbször valahol a kettő között van. Külön felhívnánk figyelmét, hogy érdemes a szenzorok között is tallózni… vannak köztük meglehetősen egyedi, speciális darabok is – hátha megtalálja a kérdésére a választ.

 

Az elv

Kérem tegyen velünk egy rövid sétát a méréstechnika világában, hogy bemutathassuk Önnek azt az elvet, ami kiemelte az Ahlborn Messtechniket a műszergyártók szürke világából, és kezébe adta a kulcsot a komplett megoldásokhoz vezető úton. Talán nem ismeretlen Ön előtt a probléma, amikor a különböző mennyiségekhez használatos műszerek sokfélesége zavarba és káoszba taszí­tja felhasználójukat – ugyan ki akar 20 különböző eszközhöz érteni? Ki tud ennyit cipelni terepi mérésekhez, kalibrálásra? Ki akar bajlódni az eredmények egységes rendszerbe foglalásával? Pedig semmi szükség ennyi műszerre. Gondoljuk csak végig. Minden mérőeszköz sablonja a következő:
szenzor (villamos jellé alakí­tja a mért mennyiséget) – feldolgozó egység (korrigálja a szenzor elvéből adódó hibákat, illetve esetleg szolgáltatásokat nyújt, pl. maximális érték figyelés) – kijelző (ember által értékelhető jelekké alakí­tja a mennyiséget).
Tehát ha a feldolgozó egység elég fejlett igényeinkhez és megoldjuk a szenzorok illesztésének problémáját, akkor elég egyetlen műszer. Ezt valósí­totta meg az Ahlborn úgy, hogy a szenzorok végére illeszt egy “stekkert”, egy dugót, ami aktí­v elektronikai elemek segí­tségével elvégzi a szenzor illesztését a készülékhez.

Az eredmény? Egyetlen műszer, ami mindi­g épp azt mér amilyen szenzort rádugunk. Legyen az valamely termoelempár, vagy épp pH mérő.

A rendszer előnyei:

– Rendkí­vüli rugalmasság
– Automatikus szenzor felismerés
– A szenzor hordozza kalibrácós értékeit
– Egy készülékkel mérhetünk minden mennyiséget, ami:
– Költségtakarékos
– Egyszerű kezelést biztosí­t

Az Ahlbornnak gondja volt arra is, hogy készülékeit olyan eszközökkel vegye körül, amik tovább bőví­tí­k felhasználási lehetőségeit. Etherneten való jeltovábbí­tás, ipari protokollok, GSM modem, beépí­tett memória, szoftverek – csak néhány példa.

Katalógusok:

Ahlborn katalógus (angol)

Ahlborn katalógus (német)