Get Adobe Flash player
Menü

Ultrahangos tisztítókád

Tisztítás és zsírtalanítás ultrahanggal, a REALSONIC laborkád segítségével!

 

kadak

A Realsonic ultrahangos tisztítókészülékek az ipar, az egészségügy, a tudományos kutatás számos területén sikerrel alkalmazható fém-, üveg-, műanyag tárgyak gyors és megbízható minőségű tisztítására. Különösen előnyös az alkalmazásuk bonyolult geometriájú és átmenő-, vagy zsákfuratokkal rendelkező tárgyak, eszközök szennyezéseinek eltávolításánál, itt  hagyományos tisztítási módszerek csak bizonytalan, és igen élőmunka-igényes eljárásokat tesznek lehetővé.

Az ultrahangos tisztítókádak a szennyeződések eltávolítását megfelelő kémiai oldószerek alkalmazása esetén nagy hatásfokkal és igen rövid idő alatt képesek elvégezni.

Alkalmazási területek:

  •     Ékszeripar: gyűrűk, karkötők, nyakláncok, stb. tisztítása, polírozása
  •     Optika: szemüveg- és kontaktlencsék, lencserendszerek stb. tisztítása
  •     Szerszámipar: menetfúrók, menetvágók, mikrométerek, mérőszerszámok, marók, fúrók stb. tisztítása
  •     Járműipar: befecskendezők, porlasztók, fúvókák, csapágyak stb. tisztítása
  •     Egészségügy: tárgylemezek, kémcsövek, sebészeti eszközök, injekciós tűk, fogászati eszközök, protézisek stb. tisztítása
  •     Iroda- és számítástechnika: nyomtatófejek, léptető mechanikák, kisebb nyáklapok, kontaktusok, relémechanikák, csatlakozók stb. tisztítása
  •     Szolgáltatás: csapágyak, fúvókák, fogaskerekek, kisebb mechanikus szerkezetek stb. szétszerelés nélküli tisztítása

A készülék működési elve

Az ultrahanggenerátor által előállított 37kHz névleges frekvenciájú, 450-500V effektiv feszültségű rezgéseket a piezokeramikus ultrahangos rezgéskeltők (PURK) mechanikus rezgésekké alakítják át. A PURK egységek a rozsdamentes anyagú tisztítókádak aljára egy speciális ragasztási technológiával vannak felerősítve, így az általuk keltett mechanikus rezgések a folyadékban lökéshullámok formájában terjednek tovább. A folyadékok összenyomhatatlansága alapján a lökéshullámok a folyadék teljes térfogatában nagyjából egyenletesen terjednek, így a tisztítókád teljes térfogatában lehetséges a megfelelő hatásfokú tisztítás. A PURK által létrehozott lökéshullámok kavitációs (mikrovákuumos) buborékokat hoznak létre, mely kavitációs buborékok rendkívül agresszívan letépnek minden szennyeződést a folyadékban lévő felületekről. A tisztítóhatás ténylegesen csak abban az esetben érvényesül, ha a tisztítófolyadék tartalmaz a felületekről eltávolított szennyeződéseket kémiai úton megkötni, semlegesíteni képes vegyi anyagokat is, mely a szennyeződések visszatapadását meggátolja. Igen nagyfokú tisztasági hatásfokok elérése vagy a tisztítófolyadék állandó tisztán tartásával (cseréjével), vagy több tisztítókád egymás utáni alkalmazásával lehetséges. A Realsonic ultrahangos tisztítók maradéktalanul megfelelnek a MEEI előírásoknak.
 Ultrahangos fürdő

A készülék vezérlése fóliával védett kapcsolóelemekkel történik, és a beállított értékek LED diódák segítségével ellenőrizhetők. Kezelése egyszerű, képzettséget nem igényel. A beállítható értékek az általánosan alkalmazott technológiák figyelembevételével kerültek kiválasztásra. A megoldás előnye továbbá, hogy az ultrahangos tisztító burkolata csepegő víz ellen védetté vált. A fólia könnyen tisztítható, vizes alapú oldószereknek jól ellenáll. A tisztítókádak max. 80°C-os tisztítófolyadékkal történő üzemeltetésre készültek, ennél melegebb oldószer alkalmazásával a rezgésátalakítók károsodását idézzük elő.
Vezérlő

Savas oldószerek alkalmazása a tisztítókád tönkretételét eredményezheti! Megfelelő kiegészítő berendezéssel, illetve belső saválló tartályok alkalmazásával a savas oldószerek alkalmazása is lehetséges, pl. főzőpohár. Kiegészítő tartozékként rendelhető KO-36-os anyagminőséggel tisztítókosár, kémcsőtartó, főzőpohártartó, fedő és más, az egyedi igényekhez alkalmazkodó kiegészítő elem is.
edenyTartozékok

 

 

 
adatlapAdatlap

A kádak anyaga CrNi 18.10 nemesacél. A táblázatban megadott méretektől eltérő berendezések gyártása – valamint többkamrás ultrahangos berendezések gyártása kamránként 100 liter űrtartalomig – egyedi megrendelések alapján lehetséges.